Stabiliseret træ fås i mange forskellige variationer, og mange forskellige trætyper kan stabiliseres. Råddent eller trøsket træ, ben, knogler, græs, halm, rugbrød og hvad du ellers kan finde på. Fede/hårde trætyper eller emner kan være svære at stabilisere da det kan være en udfordring at få resin helt ind i alle porer. Derudover kræver det at emnet indeholder så tæt på 0% fugt som overhovedet muligt.

Hvordan
Stabilisering af træ er en proces hvor man udfylder porer og rever i træet med resin. Man bruger vakuum til at suge alt luft ud af træet mens det ligger i flydende resin, og det kan tage flere timer. Derefter fjernes vakuum, og det atmosfæriske tryk gør at resinet bliver presset ind i træet i stedet. Derefter skal emnet varmes op for at få den flydende resin der nu er inde i årene i træet til at hærde op og blive hårdt.

Hvorfor
Efter stabilisering vil emnet være blevet mekanisk stærkere, og mindre modtagelig overfor fugt, kemikalier og væske. Man kan stadig bearbejde det som almindeligt træ, og det bibeholder træets unikke struktur og udseende.

Når jeg stabiliserer træ bruger jeg cactus juice fra TurnTex, og det virker fint til mit behov. Der findes mange guides på nettet omkring hjemmestabilisering, og det er et meget udbredt produkt både blandt knivmagere og trædrejere. Størrelsen på de emner man kan stabilisere kommer helt an på ens vakuum kammer. De er svære at få til at blive tætte, og prisen stikker hurtigt af.
Når jeg laver hybrid træ bruger jeg også akryl efter stabiliseringen, og det kommer i tryk kammer.
*Thomas
Der findes professionelle firmaer der laver og sælger stabiliseret træ, og fælles for dem alle er at de har brugt mange ressourcer på at udvikle deres metoder og kendetegn. Derfor vil de selvfølgelig heller ikke ud med lige deres opskrifter på processen, og i må leve med at jeg skriver om cactus juice.