Håndlavede knive

Håndlavede knive er ofte lavet i langt bedre materialer end hvad du finder i de fleste sportsbutikker. Når du køber en håndlavet kniv, får du en helt unik kniv med sjæl. Håndlavede knive er lavet med blod, sved og ganske ofte tårer. En kniv er meget personlig, og der går mange timer med at lave en enkelt kniv. De fleste håndlavede knive i dag er enten smedet, eller lavet ud af stålplader som skæres i form med vinkelsliber.

Mine håndlavede knive

Jeg laver mine håndlavede knive ud af enten O1 stål eller damascus stål. Jeg får det hjem i små stænger, og skærer kniven ud med vinkelsliber. Derefter slibes den helt i form på min båndsliber hvor den opnår sin endelige form. Når knivene er skåret i form sliber jeg fas på dem på en anden båndsliber som har et fladt land, eller et hjul. Det giver mig mulighed for at lave forskellige slibninger på selv skære delen af kniven. Jeg bruger min båndsliber i frihånd, og bruger ingen jigs eller hjælpemidler.

Knive er her skåret i form med vinkelsliber
Knive klar til hærdning

Efter at knivene er slebet i form, og er blevet slebet med sandpapir er det tid til hærdning. Jeg hærder mine O1 klinger ved 810 grader, og de bratkøles i olie hurtigst muligt. Derefter ryger de i ovnen ved 225 grader i 2 gange 1,5 time.

Knivene er klar i ovnen

Nu er det blevet tid til at komme i gang med sandpapir og eventuelt et polerhjul. Jeg sliber normalt mine klinger op til mindst korn 400. Det er vigtigt at man sliber i samme retning, og at man får fjernet ridserne fra forrige kornstørrelse hver gang man skifter papir. Når man er færdig, kan man give en tur på poler hjulet, eller lade slibespor side tilbage. Det kaldes satin finish.

Klinger klar til skæfte

Håndlavede knivskæfter

Håndlavede knive har ofte smukke skæfter. De mest almindelige materialer er træ, knogle og kunststof materiale som Micarta eller G10. Der er stort set ingen grænser for hvad der kan anvendes som skæfte til en kniv. Min filosofi omkring skæfter er dog at det skal kunne holde til nogen tæsk! Derfor bruger jeg normalt træ eller G10. Mine knive er bygget til at blive brugt, og til at holde.

Jeg limer mine skæfter på med 2 komponent epoxy lim, samt 2-3 nitter. Må dog indrømme at nitterne nok efterhånden er mere til pynt, da lim er blevet super holdbart. Skæfte kommer normalt i blokke eller skiver, og jeg skal derfor slibe dem i form når de er limet og tørret.

Skæfter er limet og nittet på. Nu skal de slibes i form.

Nu er det kun et spørgsmål om at slibe knivene i form efter stålet i klingen, og justere tykkelsen på skæftet. Nogle kan lide cola flaske form, andre mere kantet. Lav det som du kan lide det, vores hænder er jo ikke ens. Når det er slebet i form skal der slibes op. Slib skæftet op til minimum korn 400. Der er nogen går helt op til korn 800/1200/2000. Min smag er 400 da jeg har oplevet nogle knive blive glatte når de er helt oppe i 1200/2000. Men igen, smag og behag!

Teksten på denne side repræsenterer mine synspunkter og holdninger. Jeg siger ikke det er den eneste måde at gøre det på, men det er min måde at gøre det på.

Thomas