Jagtknive

Hvad er en god jagtkniv

Jagtknive er som navnet antyder, knive der primært bruges i forbindelse med jagt. De bruges til at affange dyret, få skindet af det, og skære det i pæne udskæringer.

Jagtknive fås i alverdens former og størrelser. Nogle foretrækker lange klinger, andre vil hellere have små klinger. Der findes knive med parerstang eller fingerstop, og andre igen er mere strømlinede. Rambo og hans  koloenorme kæmpe bowie kniv er mange mennesker enige om er flot/sej, men om den egner sig til jagt tvivler jeg på. Det er dog helt op til ens temperament hvad man foretrækker. Det vigtigste er at kniven er skarp, og at man er vandt til at håndtere den.

Jagtkniv lavet med affangning af stort vildt i tankerne

Dolk eller lommekniv

Jagtknive fås både som klassiske knive eller dolke, samt som lomme/foldeknive. Det er igen et spørgsmål om hvad temperament man har. Lommekniven fylder ikke så meget som en dolk ofte gør, og den er nemmere at opbevare i en lomme. Den kræver dog en del vedligehold. Især ved samlinger så den ikke ruster fast, eller får snavs og skidt ind i mekanikken. Der er der ofte mere gods i en dolk, og man kan brække gennem låsen på en buk uden bekymringer. Samtidig kan dolken ofte klare flere forskellige situationer da den er mere robust.

En Camper og en Bird´n´Trout ved siden af hinanden.

Hvad med stålet

I dag bruger man hovedsagligt 2 hovedtyper af stål til at lave knive af, kulstof stål og rustfrit stål.

Kulstofstål: en ståltype med højt indhold af kulstof. Dette gør at kniven kan holde skæret længe, og er nemt at slibe op. Bagsiden af medaljen er dog at det kan ruste rimelig nemt, så det kræver vedligehold med olie. Kulstof stål er også kendt for at skifte farve til en nærmest gråblå farve, det er patina, og gør kniven mere modstandsdygtig, og giver den personlighed.
Rustfrit stål: En ståltype med et højt indhold af chrom. Dette gør stålet meget modstandsdygtigt over for rust. Den er nem at gøre ren og vedligeholde. Bagsiden af medaljen er at det kan være svært at slibe det ordenligt skarpt.

Knive skæres ofte ud af stålplader, og skal hærdes i specielle ovne efter særlige opskrifter for hver enkelt ståltype.

Hvad skal jeg vælge

Om du lige skal vælge den ene type fremfor den anden, skal jeg slet ikke bestemme. Du skal gøre dig det klart om du er typen der bare smider dit udstyr ind i våbenskabet. Er dette tilfældet, skal du nok overveje dig en kniv af rustfrit stål. Knive af kulstof stål overlever ikke ret længe, hvis de ikke bliver holdt rene og velplejede. Jeg har lavet en guide omkring vedligehold af knive her.

Under alle omstændigheder er det vigtigt at du finder en kniv der ligger godt i hånden. En kniv som du kan håndtere i regn, slud og sne, og som du kan holde skarp. Har lavet en guide om slibning af knive her.

 

Thomas