Kniv vedligehold

Kniv vedligehold er meget vigtigt hvis du vil bruge den i mange år. For selv knive i rustfrit stål kan ruste hvis du ikke passer på dem. Knive som ligger i en våd skede i et varmt våbenskab eller taske er ikke optimalt. Syre fra læder og bakterier kan få en kniv til at ruste meget hurtigt. For at passe på din kniv, anbefaler jeg følgende:

Rengør altid din kniv umiddelbart efter brug! Vask den op med varmt vand og opvaskemiddel og tør den af med et viskestykke. Sørg for at skæfte og klinge er helt tør, og giv den derefter et tyndt lag olie.

Knive i damascus stål er smukke, men kræver vedligehold!

Knive i kulstofstål

De fleste af mine knive er lavet i kulstofstål, og det kræver lidt mere kniv vedligehold. Det er meget vigtigt at de altid er rene, og smurt med olie/voks. Kulstof stål vil skifte farve med tiden, og få et nærmest blåt skær, det kaldes patina, og giver personlighed. Kulstofstål ruster meget nemt, og kræver olie og vedligehold. Til gengæld kan det blive utroligt skarpt, og holde til en masse tæsk. Det hjælper mig med at nå målet med mine knive; At lave knive til hårdt brug, bygget til at holde!

En TVJ Camper er lavet i O1 stål, og kræver at der bliver passet på den. Tilgengæld er den modbydeligt skarp, og kan gå i arv.

God olie eller voks

En god olie er efter min udmyge mening, en syrefri olie uden alle mulige tilsætningsstoffer. Husk at du måske skal bruge din kniv til at skære i kød, eller et stykke brød. Smagen af billig WD40, eller kædeolie fra motorsaven er intet mindre end rædselsfuld! Jeg har brugt FrogLube i mange år, det er en fødevare godkendt olie som i mine øjne er rigtigt god. For tiden er jeg dog i gang med at eksperimentere med en hjemmelavet voks der giver en tykkere, og mere slidstærk beskyttelse. Jeg laver den af kokosolie, bivoks og lidt mineralsk olie, målet er at alle får en lille flaske med sammen med mine knive.

Eksperimenterer med at lave en voks som ikke er for tyk, beskytter kniven, og dufter fantastisk

En venlig opsang

En kniv er ikke en dåseåbner, hammer, mejsel, brækjern, skovl, økse eller skruetrækker. Den hurtigste vej til at ødelægge din kniv, er at bruge den til noget den ikke er beregnet til!

Hvordan man sliber knive med forskellige slibe systemer:
Lansky 4 stens diamant sæt.
Work Sharp – Ken Onion sharpener.
Work Sharp – Guided sharpening system

Stropning af kniv på læderlap for super skarphed.

Husk

*Dette er mine råd til at vedligeholde knive. Jeg siger ikke dette er den eneste måde, eller den rigtigste, kun at det er min måde, og den plejer og virke!

Thomas