Vildt skarp

Stropning med læder, læderbælte, støvle, vildt galge eller måske en gevær rem. Læder og poler pasta er fantastisk til at give din kniv det sidste lille touch der gør den skræmmende skarp. Man stropper sin kniv på læderet ligesom de gamle barberer gør med deres barber knive. Poler pasta fås i mange farver, former og udgaver. De er gode til forskellige materialer, og det gælder om at finde den pasta man selv syntes er god. Jeg har i mange år brugt Jeweler´s rouge (juvelerrødt)** og det er jeg yderst tilfreds med.

Stropning med læder

Ved stropning med læder er det vigtigt at man trækker kniven med skæret væk fra slibe retningen, og at man holder en vinkel på 15-20 grader. Man skal give den en 10-20 strøg på hver side. Dette er med til at fjerne det mikroskopiske skæg der ganske ofte sider/dannes på en kniv når den slibes og bruges. Samtidig polerer det æggen, det ser jo godt ud, samtidig med at det er med til at gøre den skarpere. Mange kører sin tommelfinger hen over æggen og tror den er skarp fordi den “kratter” god. En god slebet kniv, som derefter er poleret, “kratter” ikke ret meget, og folk tror ofte den ikke er skarp. Dette ændrer sig hurtigt når de finder ud af den skærer alle hårene af deres arm med et let strøg.

Stropping a knife
Stropping af en duracoated foldekniv. CRKT Amicus

Tip

I stedet for at man bruger sin kniv til den er sløv, kan man med fordel give den 4-5 strøg med jævne mellemrum når den er i brug. Dette gør at man ikke behøver at give sin kniv den helt store slibning så tit, og det er med til at sikre dig en kniv der altid er klar til brug. En læder strop kan laves af stort set alt, og den kan ofte rulles sammen så den kan ligge i lommen.

En sløv kniv er farligere end en skarp da den ofte bruges forkert eller med magt!

Og til sidst: En kniv er ikke en dåseåbner, hammer, mejsel, brækjern, skovl, økse eller skruetrækker. Den hurtigste vej til at ødelægge din kniv, er at bruge den til noget den ikke er beregnet til!

Hvordan man sliber knive med forskellige slibe systemer:
Lansky 4 stens diamant sæt.
Work Sharp – Ken Onion sharpener.
Work Sharp – Guided sharpening system

Rengøring og vedligehold:
Olie og vedligehold af din kniv.

Artikler og info:
Lidt om håndlavede knive.
Hvad er en god jagtkniv.
Slibning og vinkler på knive.

 

Thomas

** Er netop blevet gjort opmærksom på at Jewelers rouge, og andre poler midler er under mistanke for at være kræftfremkaldende hvis dampe/støv indhaleres.