Med Lansky

Hvordan sliber man knive? Det er et spørgsmål jeg tit bliver spurgt. Jeg har i de sidste 5 år brugt et Lansky diamant sæt med 4 sten når jeg sliber knive, og det er jeg godt tilfreds med. Det er nemt at bruge og den medfølgende knivholder virker rigtig godt. Med guide hullerne i knivholderen er det tilmed super nemt at justere fra 17 til 30 graders slibning, alt efter hvilken slags kniv man skal slibe.

Model

Jeg bruger diamant udgaven af systemet fordi jeg laver knive selv. Jeg sliber derfor æg på helt nye knive der aldrig har været slebet før, og det er meget hårdt for knivslibere. De almindelige slibesten blev simpelthen slidt for hurtigt, og diamant systemet er stadig som nyt efter 5 års heftig brug.

Hvilken kniv

De forskellige grader på knivholderen:
30 grader: Til kniven der skal bruges meget, og til hårdt arbejde.
25 grader: Til kniven der skal bruges i skoven, ideel til jagt og udeliv.
20 grader: Til køkkenknivene, og jagtknive der ikke kommer i kontakt med ben/træ.
17 grader: Til skalpeller, barberblade og andre knive der skal være super skarpe.

Lansky diamant slibesæt med 4 sten.

Hvordan

Man skal selvfølgelig starte med den groveste sten hvis kniven er meget sløv. Du skal køre stenen frem og tilbage i ens bevægelser hele vejen langs knivens æg. Når du arbejder på oversiden, vil du opleve at der kommer skæg på undersiden af klingen. Når det er hele vejen langs æggen er det på tide at vende den om, og få skægget væk igen.Det skal slibes om på side 1 igen, dog kun lige til du kan ane det. Det er vigtigt at du prøver og bruge samme antal strøg på begge sider af kniven så æggen er lige.

Når skægget er tilbage på den side du startede med, er det på tide at gå en sten op. Og så er det forfra med den nye sten. Få skægget til at løbe hele vejen langs klingen kant på undersiden, vend kniven, og få det tilbage igen. Når det er sket ja, så er det på tide og gå en sten op igen. Dette gøres til du er kommet helt op til den fineste sten der er i dit sæt.

*Det er vigtigt at du sikrer dig at de små slibemærker fra forrige sten er væk inden du skifter. Det gør dit job meget nemmere når du vil have æggen til at være flot.
*Prøv hele tiden at lave samme antal strøg på begge sider af klingen, det giver det flotteste resultat.

Lansky og min elskede læderlap

Efter Lansky

Når du er færdig med at slibe med dit sæt, er det en god ide at stroppe din kniv på et stykke læder med lidt poler pasta. Det vil gøre en kæmpe forskel, og det tager under 1 minut. 5-10 strøg på hver side, så er du klar. Placer læderet på en helt plan flade, og læg kniven med æggen imod læderet cirka i samme vinkel som du sleb den i. Træk kniven mod dig selv, og vær sikker på at hele æggen trækkes over læderet. Dette fjernet det sidste lille smule skæg der sider tilbage på kniven, og giver en super skarp kniv.

Husk lige

At jeg for en god ordens skyld vil understrege at måden jeg sliber på sikkert ikke er rigtig. Metoden kan sikkert heller ikke findes i en bog, eller video på nettet. Men jeg lover at det er sådan jeg gør det, og at det virker!

 

***Hvis DU vil vinde et Lansky slibesæt så skriv i kommentar feltet herunder hvorfor det lige er dig der skal have det. Så finder min bedre halvdel en værdig modtager.

128 meninger om “Med Lansky”

 1. Det ville være fantastisk med sådan et sæt til at vedligeholde mine økser og knive, specielt min TVJ Hunter, når den engang får brug for lidt kærlig pleje 🙂

 2. Er lige flyttet hjemmefra og mangler derfor noget ordenligt udstyr så jeg kan vedligeholde mine køkkenknive så de altid er knivskarpe til den mad jeg skal lave, derfor ville det være lækkert at vinde et lansky slibe sæt og efter at have set og læst hvordan man skal slibe knivene, glæder jeg mig til at prøve det hvis jeg er den heldige vinder

 3. Har en del knive jeg selv har bygget, plus jagtkniven, der godt kunne trænge til en tur 🙂 plus at vores swilling sæt trænger gevaldigt til at blive skarpe igen 🙂

 4. At holde mine knive skarpe er et must, og har længe gerne ville lære det selv. Jeg mangler dog bare sættet til det! Så et sådanne sæt vil blive taget imod med kyshånd, og blive anvendt til fulde. Vil være fantastisk at kunne prøve det af!

 5. Jeg har et sæt gamle kokkeknive som trænger til en kærlig hånd. Det har bare ikke været muligt og få dem slebet ordentligt, og jeg tror dette sæt vil kunne bringe skarpheden i dem tilbage 🙂 .

 6. Det ville være dejligt vinde sådan et sæt da min hjemme lavet jagtkniv trænger til en god gang slibning

 7. Jeg behøver IKKE et Lansky-sæt, da jeg allerede har et, MEM jeg kan varmt anbefale det. Alle mine knive har fået centreret æggen og er blevet slebet og poleret i en vinkel, der passer til knivens formål. I laaaaang derefter kan jeg klare mig med en lædderlap, hvis kniven skal tilbage på max skarp.

 8. Sådan et slibesæt ser bare super ud – og er formentlig det, der endelig vil kunne få mig til at lykkes med at gøre mine knive skarpe – jeg håber det kan blive til mig 🙂

 9. Får da helt sikkert brug for et sådan sæt når min kommende Wanderer fra TVJknives samt mine køkkenknive skal skærfes lidt ?

 10. Det ser meget nemt ud når du sliber knive med det sæt.
  Så det kunne jeg da også godt tænke mig at prøve og lære, så min gamle jagtkniv og mine køkkenknive kan blive skarpe igen.
  Så derfor skal jeg da bare vinde det fine sæt du udlodder her. 🙂

 11. Til sønnike når han skal på Outdoor efterskole – og bliver tvunget til at tage min hjemmelavede kniv med på tur

 12. Kunne være dejligt med et Lansky sæt, da jeg meget gerne vil i gang med at lave kniv, og har fundet ud af at der er meget man mangler.

 13. Jeg skal vinde, fordi Lansky er det ultimative bedste man kan kæle sin kniv med! Det er toppen, og mine jagtknive trænger!

 14. Når man elsker at lave mad, så bliver ens knive desværre slidte. Som du selv siger, så er en sløv kniv farligere end en skarp. Så spørgsmålet er om du vil efterlade mig i fare? 😐

 15. Fordi så kan jeg slibe mine knive rigtigt, i stedet for at sidde og spytte på min Harald Nyborg sten.??

 16. Det er ikke mig der mangler sættet fra lansky – det er mine knive. De er simpelthen så uskarpe, at selv smøreknive virker skarpe i forhold til. Red mine slappe knive 🙂

 17. Det ville være fantastisk med sådan et sæt fra Lansky, til at vedligeholde min to tvj knive.
  Det er et must at min jagtknive altid er skarpe.

 18. jeg har kun en alm slibe sten og stryge stål i køkkenet der kunne jeg da godt tænke mig det sæt =)

 19. Fordi min TVJ jagtkniv efterhånden trænger til kærlighed efter de mange rådyr, der er blevet brækket ? Den kører nu stadig rigtig godt, selvom der er langt mellem slibningerne! Kan kun anbefale en kniv lavet af Thomas til andre ??

 20. Fordi det piner mig som jæger, naturmenneske ( camping, shelter mm), lystfisker og uddannet slagter, at jeg ikke har et slibesæt til alle mine knive ??

 21. Jeg vinder aldrig noget alligevel …
  De bette piger må vente tålmodigt, med deres små sultne maver, på at far får nørklet sig færdig og parteret den sidste smule rådyr der er tilbage i fryseren…
  Hvis de da kan holde sig vågne til det…
  For fars knive er så sløve, så sløve…
  Gid han dog havde et ordentligt slibesæt, så han fik mere tid til at skaffe mad… :'(
  For mine sultne børns skyld..!!

 22. Jeg startede på knivmageriet for ca. et halvt år siden og har ambitioner om at fortsætte. Er således igang med at opbygge et knivværksted, men jeg mangler alt muligt – og i høj grad også et ordentligt slibesæt.

  Jeg er også en connoisseur når det kommer til min køkkenknive, hvilke jeg gerne overleverer til experter 3-4 gange årligt.

  Det kunne være fedt med sådan et sæt og ordne slibningen selv.

  Tommelop til udviklingen af din lille knivvirksomhed.

 23. Det vil jeg meget gerne vinde. Jeg arbejder på en specialefterskole for senudviklede børn og unge. Vi skæfter elevers egne knive på Natur og outdoorværkstedet, og disse knive vil jeg gerne kunne slibe op igen når vi er færdige med dem, da de ofte får nogle knubs under fremstillingen af skæfterne. Det kunne bare være så fedt at kunne slibe dem ordentligt op så vi kan komme til at snitte nogle fede ting sammen med eleverne.

  1. Hej Henrik.

   Jeg syntes at du skal have et Lansky slibesæt så de unge mennesker kan få slebet deres knive.

   Mvh Christina (Thomas’s kæreste).

   P.S han tør ikke sige mig imod, så sættet er dit!

 24. Jeg kunne godt bruge sådan et sæt da jeg i den grad skammer mig over hvor sløve mine jagtknive er ?? men de andre knive i husstanden kunne også trænge til en kærlig hånd.

 25. Har flere knive til friluftsliv og i køkkenet som er sløve. Normalt får jeg min svoger til at ordne dem – men nu må det være nok! Tid til at være mand i eget hjem og slibe knivene TVJ-style så de bliver skarApe!

 26. Det kunne være fedt at vinde til vores spejderhytte da der er mange knive og dolk der trænger. Mvh Leder hos Irokeserne.

 27. Jeg vil gerne vinde det fine sæt – og straks forære det til min søde kæreste som længe har klaget over, at vi ikke har skarpe knive ?

 28. Jeg vil gerne vinde det, da jeg faktiak ikke har et slipesæt. Og så vil jeg selvfølgelig bruge det fuldt ud på bade køkken og jagtknive☺☺

 29. Bare fordi jeg har ønsket mig et længe, da de elektriske slibere jeg har. ikke lever op til den standard jeg ønsker.

 30. Det var sådan et sæt der vil gøre arbejdet med at slibe knive så meget nemmer. Det kunne jeg godt bruge til mit fdf arbejde

 31. Jeg har haft et lansky sæt på ønskesedlen de sidste par år, men ikke fået set endnu. Og da fruen skar sig på en sløv køkkenkniv tidligere i aften, bandede jeg over at jeg ikke har formået at få dem slebet ordentligt og i tide…. der er ikke noget værre (og farligere) end en sløv kniv.
  Og så kunne jeg godt bruge det når jeg skal have gang i min gamle esse for første gang.

 32. Ville være fedt at vinde. Mine knive trænger ofte til en genopfriskning, her Ville det være dejligt nemt med sættet fra Lansky

 33. Det vil jeg gerne vinde, da jeg står og overvejer et køb af en vådsliber eller ej. Mine 18 år gamle køkkenknive, samt fiskeri og jagtknive trænger til kærlig pleje efter mange års brug, så nu må det være tiden:-)
  Jeg er blevet anbefalet et Lansky-sæt af min hobby-kammerat, der siger at det er det eneste rigtige sæt til rigtigt håndværk.

 34. Det kunne være så fedt at kunne slibe knive med knægten på 9 år. Han skal også lære lige som faren. ?

 35. Det kunne være så godt at have dette sæt til at lære mine spejdere hvordan man sliber deres dolke. Alt for ofte møder de med dolke der er for sløve til at bruges.

 36. Du ku vælge mig fordi jeg er så pissehåbløs til hvordan jeg sliber mit stads op, så jeg betaler andre for at gøre det.
  Det har de dog også gjort godt, men det blir jo ligesom smådyrt, sådan som jeg bruger mit sagerne 😀

 37. Fordi jeg rejser til Guartemala i og skal arbejde som kok, og Landsky sættet fylder ikke det store i min backpacker baggage, og jeg tror ikke mulighederne er helt gode for knivslibning på de kanter!
  Desuden skal jeg på lige ved siden af en vulkan de første par uger, så det ville jo være fedt, at slibe sin TVR kniv imens man skøjtede rundt i brænvarm lava!

 38. Er nystartet knivsmed, og har ønsket mig sådan et sæt siden jeg startede. Det kunne virkelig være en stor hjælp til at lave rigtig lækre skarpe knive. Og på falderebet, tak for at være en stor inspiration.

 39. Hej Thomas.
  Det er virkelig fedt at følge med i dine anmeldelser både på skrift og på video. Du er god til at kommunikere, så man kan forstå det og netop sådan nogle anmeldelser er noget, vi har manglet.
  Jeg arbejder med børn i naturen. Vi snitter tit, og lige i øjeblikket er jeg på udkig efter et system til at slibe vores knive. Da jeg så din video med Lansky-sættet, tænkte jeg, at det ville være oplagt at bruge. Også for børnene. Derfor kunne jeg godt tænke mig at vinde sådan et sæt ?

 40. Jeg kunne godt bruge sådan et fint sæt. Jeg er lige begyndt at lave knive selv med købte klinger, men har ikke noget at slibe dem skarpe med. Derudover trænger mine køkkenknive til en kærlig hånd.

 41. Det ville være rigtigt lækkert at vinde det sæt.
  Mangler lidt et ordentligt slibesæt til når vi afholder hjorte arrangementer i vores lokale dyrehave for skole klasser.
  For kan godt været lidt hårdt ved knivene når eleverne hjælper med brække hjorten

 42. Jeg sliber pt med lansky, men mine sten er ved at være helt udhulede nu. Så en frisk forsyning af et lansky sæt ville være fantastisk. Så skal min datter på 5 år lære at slibe hendes kniv, mens jeg sliber mine egne knive og økser 🙂

 43. Har købt flere af dine knive og det er ikke de sidste jeg ha ha??
  Har en del hjemme lavet knive og de skal ha det bedste når de skal slibes op igen❤️

 44. Jeg kunne godt bruge det til alle min knive både jagt og køkken ?
  Så de altid var super skarpe ?

 45. Jeg vil meget gerne vinde sættet da jeg bruger kniv hver dag når jeg rep de net vi fisker med , og syntes at min kniv kunne være noget skarpere . Og køkkemknivene ville være glade for sådan en omgang som du beskriver.

 46. Jeg kan virkelig godt tænke mig at prøve sådan et sæt, da jeg er en knallert til at slibe mine knive. Det bliver aldrig helt godt.

 47. Fordi rigtigt værktøj kræver den helt rigtige behandling. Jeg har indtil videre brugt en almindelig slibesten, og det er også fint. Men hvis lansky kan hvad de siger, så har både mine jagt- og bushcraftknive og mine køkkenknive brug for en god gedigen behandling.

 48. Jeg kunne godt bruge sådan et sæt, til at få min første hjemmegjorte kniv rigtig skarp ?

 49. Det sæt vil da passe godt til min mands nye kniv fra TVJ. (Som han blev utrolig glad for)
  Og sættet vil sikker også være godt til at slibe ungernes spejder knive med ?

 50. Af to grunde
  1: Jeg har ikke noget slibesæt/slibesten
  2: Det ville være et mega lækkert sæt at have

 51. Jeg har altid drømt om at lave mine egne knive og økser! Så tænker dette slibesæt ville være perfekt! Jeg skal snart starte med at tage jagt tegn og har planer om at lave en kniv til formålet! 🙂

 52. Som jæger og hobby kok lærer man at sætte pris på velslebne og dermed skarpe knive.
  Med et sådan vil jeg kunne sikre at mine kvinde altid er skarpe og dermed kan fungere optimalt som det værktøj de er.

 53. Jeg skal da vinde et lansky slibesæt fordi jeg så kan forære min far det så han selv kan slibe sine knive inden han drager på vildsvine jagt. Så sparer jeg utrolig meget tid på at slibe hans knive. Han er hård ved dem og de trænger tit så jeg kan ikke følge med.

 54. Jeg skal vinde sådan et sæt for nu er der endelig nogen der har lavet en ordentlig video om hvordan det skal bruges og så kan jeg nok også finde ud af det

 55. Har alle dage været imod lansky. For efter min Holding tog det for lang tid. Og være ikke vil at havde med. Men må sige at din video der om, har flytte mig lidt. I værfald så langt at jeg er klar på at prøve det nu.

  Hilsen kaj

 56. Har prøvet mange andre måder at slibe mine knive på det er aldrig blevet helt super. Men efter at have set din video om lansky vil jeg da gerne vinde det så jeg også har skarpe knive.

 57. Det skal være mit fordi jeg ikke har noget til at slibe mine knive med og altid skal have nogle andre til det

 58. Jeg har snart prøvet alt på markedet,
  Vil være fedt at slibe mine efterhånden ret døve knive op igen???

 59. Jeg laver knive og laver selv klingen så ville det være fint at have noget godt til at få dem skarpe med.

 60. Det sæt ville jeg gerne vinde, da jeg simpelthen er ramt af det man kalder “sløv kniv”. Det er ikke rart kan jeg fortælle dig, og jeg er rimelig sikker på at dette sæt kan løse problemet.

 61. Mangler som bare pokker et slibesæt da mine knive har haft en hård sæson, og intet er vigtigere end en skarp kniv, når man gerne vil lave gode udskæringer af sit vildt

 62. Har købt mig fattig i knivsliber sæt, pt har jeg 5 forskællige, fik et tilbud om slibning af knive, 80kr pr kniv.Skal nævnes, jeg ikke har prøvet lansky:)

 63. Så kommer jeg på den grønne gren ?Så kan min kone komme til at skære kødet i steder for mig jeg presser jo kniven i gemmen

 64. Håber jeg er heldig, bruger bare en almindelig slibesten nu, og det virket ikke for mig så måske med et Lanski vil jeg blive mere skarp.

 65. Ville være rart med sådan et sæt, får tit at vide af min bedre halvdel at det er utroligt at knivene i køkkenet ikke kan skære når hendes mand er jæger og mine jagt knive trænger også til en tur.

 66. Jeg kunne godt bruge det sæt fordi min gamle far altid har ment at han er den der slibe knive skarpe.

 67. Dejlig inspirerende video! Jeg kunne virkelig godt tænke mig at prøve sådan et slibesten fra lansky 🙂

 68. Jeg har mishandlet mine eller gode knive med en 2 i 1 rulle sæt fra Imerco alt for længe så mine knive trænger til lidt kærlighed. Det tror jeg lanski sættet kan hjælpe mig med ?

 69. Fordi jeg synes at din video var så god at jeg har Bestem at købe et sæt så det ville være fedt at vinde den.

 70. Mine knive trænger til en ordentlig overhaling, og jeg har længe tænkt at jeg skulle se på et sæt fra Lansky, så det ville da være helt eminent om det var mig der vandt!

  Super video, og super gennemgang iøvrigt.

 71. Et must win, vil byde familie, naboer og venner på slibning af deres knive.
  Tak for et godt site.

 72. Jeg mangler virkelig et godt slibesæt til mine knive, da jeg ikke rigtig kan få dem helt gode på egen hånd! Desuden er det min fødselsdag d. 15/2, så det ville jo være en for fed fødselsdagsgave! ?

 73. Det sæt kunne jeg godt tænke mig. Jeg er et par år inde i Bushcraft universet, og er begyndt at snitte en masse skeer og en enkelt kuksa, er det blevet til,, og jeg kunne virkelig godt trænge til at få frisket æggen op på mine snitte knive. Jeg bruger normalt min lille folde diamant sliber, og en stropper,, men får aldrig så skarp en æg, som den havde fra ny. Mvh Jeppe.

 74. Det kunne jeg da godt bruge, eller det vil sige det kunne mine spejder unger. De trænger hårdt til et slibesæt. Det er ganske frygteligt at se dem bruge deres sløve knive og ikke mindst farligt!

  MVH

 75. Sådan et sæt gad jeg godt vinde. Jeg er en glad singlekvinde, som elsker natur og udeliv. Mine knive er desværre ofte sløve, da jeg ikke er god til at slibe dem. Med dette sæt, ser det enkelt og nemt ud, så selv jeg vil kunne have skarpe knive med på tur??

 76. Wau det er eftertragtet,prøver alligevel,som jæger er en skarp kniv alfa og omega og ser ud til at selv jeg burde kunne få en skarp kniv og ikke behøver at få en til at hjælpe mig mere,så trykker tommel og håber jeg er heldig?

 77. Når jeg se på sættet kan jeg se fem gode grunde til at ville have det sæt.
  Men jeg har tre grunde, for at netop jeg skal have det sæt
  1. Jeg har længe ønsket mig det sæt, det er bare lidt dyrt.
  2. Jeg elsker skarpe knive.
  3. Så har jeg en chance, for at få lige så skarpe knive som min nabo, han er kok og betaler sig fra slibning.

 78. Jeg har lånt min brors, men jeg vil rigtig gerne have mit eget da jeg tit skal slibe snitteknive

 79. Fordi jeg længe har ønsket mig et Lansky-kit da, det bedre kan lade sig gøre at styre vinklen på ægget med dette sæt kontra min gamle slibesten.

 80. Det kunne være fedt med et lansky slibesæt, da jeg som du nok kan huske BESTEMT ikke kan finde ud af at slibe med en almindelig slibesten, og næsten ødelagde min nye kniv som du så måtte redde med et lansky sæt! 😀

 81. Meget pædagogisk og informativt, Thomas ?
  Man bliver aldrig for gammel til at lære noget.
  Fortsæt dit gode oplysningsarbejde.

 82. Hvis tilbuddet stadig er gældende ? :
  Jeg har nystartet en lille skærslibervirksomhed og et af mine ønsker er hjælp/undervisning til selvhjælp: at lære folk at slibe og vedligeholde deres knive.
  Til det formål har jeg brug for et Lanskyeksemplar så jeg kan vise og demonstrere.
  Grunden til at jeg tænker Lansky er, at det er overkommeligt i pris for den, der gerne vil gøre det selv, enkelt at gå til. Det fylder ikke særlig meget og kan derfor medbringes på snitte/jagtturen.

  Som nystarter er der mange udgifter og jeg har derfor pt. ikke mulighed for at investere i et sæt.
  se evt. mere om min nystartede virksomhed her https://www.facebook.com/KniveSlibesOdense/

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.